top of page

                      Forord

Gratulerer med nytt familiemedlem. Det er sikkert mange spørsmål som kommer til å dukke opp nå som du/dere får nytt familiemedlem.  Jeg har derfor laget en valpeguide for å prøve å hjelpe til med noen av de vanligste spørsmålene og for at du/dere skal få et lite innblikk i hundens språk, sykdommer, oppdragelse, behov m.m.

Denne guiden er ment som en rettledning,samtidig må jeg minne om at det er store individuelle forskjeller på hunder. Derfor kan løsningene variere fra hund til hund. Dersom det skulle være noe du/dere lurer på, står jeg gjerne til disposisjon. Lykke til !

Hvordan få en lykkelig og herlig hund?
En lykkelig hund baseres ofte ut ifra 3 ting, flokken, lederen og oppgaver/trening

En fast plass i flokken gir hunden trygghet og selvtillit. Det er enkeltmenneske/familien som utgjør flokken.
S
amlivet og rangordningene er viktig. Ingenting er verre for hunden en et for åpent forhold, der alle kan gjøre akkurat det som faller dem inn. Hunden  trenger grenser, anerkjennelse og irettesettelse når den gjør noe galt. Det er ikke dermed sagt at det kun er lederen som skal kunne snakke til hunden. Alle i familien må være bestemt og ha samme regler ellers vil hunden fort finne det svake leddet i flokken. Min erfaring er at hunden ofte setter barn lavere enn seg selv i rangen. Dette er en av grunnene til at vi alltid skal ha barn og hunder under oppsyn.

Hva er en god leder?  
For meg er en god leder en som  klarer og håndterer vanskelige situasjoner, tar initiativ, sørger for flokkens ve og vel, og sørger for ro og orden på en rettferdig måte.
Irettesettelse skal  alltid være konsekvent og rettferdig. En god flokklleder bruker ALDRI fysisk styrke for å få gjennomført sin vilje.

 

Husk at en flokkleders oppgave ofte består av mer skryt en ordet nei.
Dersom du til enhver tid retter hunden: nei ikke bit der, nei ikke tisse inne, nei ikke tigge ved bordet, nei kom her, osv. er det eneste du oppnår er en hund som fort kan bli nervøs, og ikke minst gi opp
Når man skyter av en hund, er det ikke bare å si "bra", nei da skal det bære nyttårsaften, julaften, 17 mai, alt på en gang »brrraaaa» Spesielt når den er valp og unghund, og ved innlæring av nye oppgaver og triks.

Sist, men ikke minst og helt klart den viktigste oppgaven  til en flokkleder er kommunikasjon.
Du må forstå hunden din, Hva prøver den å fortelle deg?
Dachsen har en egen evne til å kunne gjøre seg veldig godt forstått om du bare hører/ser etter.  Betyr alltid knurring at hunden er sint? Er den alltid glad når den logrer?
Å skjønne hundespråket er en ting man bør lære seg. Det er ikke gjort over natten, men å lese Turid Ryggås sin fenomenale bok hjelper. Boken heter På talefot med hunden, de dempende signaler og anbefales på det sterkeste. Les den gjerne 1 gang i året.
Den vil garantert hjelpe deg og du vil nok få flere AHA opplevelser i løpet av boken.

Valpens utvikling 

Når din valp ble født var ikke hjernen spesielt utviklet, men det er ikke det samme som at den ikke er mottakelig for inntrykk selv om den ikke har hørsel eller syn. Ved hjelp av lukt og varmestråling klarer den å lokalisere morens melk.  Det er gjort mange studier på hva som påvirker en valp, og det man har funnet ut er at valper blir påvirket helt fra den er født.

Dette har gjort at jeg som oppdretter håndterer valpene fra den dagen de er født. De blir snust på, løftet på, klappet og koset på hver eneste dag fra de er født til de er leveringsklare.

Dermed har dere som valpekjøpere et bedre utgangspunkt enn om valpen ikke skulle vært håndtert, men jobben er lagt ifra gjort. 
Husk at du kan sette krav til hunden din etter hva du lærer den og  den mentale alder.

 

  

 

 

 

 

 

 

Ca  3 -16 uker

Den såkalte sosialiseringsperionden. Dette er en meget viktig periode i valpens liv når det gjelder hvor sosial og trygg hund du ønsker.
Dette betyr at at valpen må ha kontakt med andre hunder og fysisk kontkat med mennesker på en positiv og hyggelig måte. Når vi snakker om fysisk kontakt vil man at andre mennesker skal kunne ta på hunden, klappe den osv. Dersom hunden den ikke vil, ikke bruk makt, men tid og tålmodighet, der og da. Ikke gå videre og si " stakkar er jo bare baby". 
Nei ikke baby lenger, husk den mentale alderen. Ville du latt barnet ditt oppføre seg slik , i en alder av 7 år??? 
Lek med flokken her på kennel limore har valpen begynt å  forstå hvilken art den tilbhører, og den har lært en del bitetrening, hundespråk m.m. Men det er overhode ikke ferdig i oppdragelsen , dette er noe dere bør fortsette med. Biter valpen i klær, fingre osv, si AU. 
Møt hunder, la valpen din leke med andre hunder. I denne perioden går valpen på valpelisens. DVS at den kommer unna med mye som den ikke vil gjøre etter den har fylt 4-5 mnd. Det er derfor viktig å benytte denne perioden smart. 
Dersom du sluntrer unna denne trening vil det gi problemer senere i livet. Les også "å bygge et hus" 
Vi anbefaler at man tar i bruk 12 program regl. 
Valpen skal gå på 12 forskjellige underlag, vinyl,  gress/snø, asfalt, grus, gulvet i en heis, osv. 
Valpen skal besøke 12 forsjellige steder. Matbutikken, bensinstajon, tog/bus, innsjø/dam osv
Valpen skal hilse på 12 forskjellige hunderaser (så mange som mulig) store og små
Valpen skal hilsen på 12 forskjellige mennesker i hver aldergruppe (barn/ungdom, voksen/gammel. 


Likedan er det viktig at mor er der helt til valpen skal flytte, for å lære den hvordan den skal omgås voksne individer av samme art, og kanskje det viktigste for oss: de skal i denne tiden lære såkalt bitehemming (hvor hardt de kan bite, og når det er nok), og det å innordne seg i flokk. valpen er 3-6 mnd skal du prøve å gjennomføre «12 programs regel»
Du skal ha med hunden på:
12 forskjellige underlag
12 forskjellige steder, (som matbutikken, bensinstasjon, toget, bussen, parken, vannet osv. )
Hilse på 12 forskjellige hunderaser
hilsen på min 12 forskjellige mennesker i hver aldersgruppe (barn- ungdom- voksen-gammel)

Minner også på at det er tid for ormkur

 

 

  6 -10  mnd.
Fortsett trening, kanskje har du lyst til å gå på valpekurs. Husk å undersøke hva  slags metode som brukes. Det er ikke alle valpekurs som er positive. Jeg fraråder på det sterkete å gå kurs hvor de bruker "straff" om ikke valpen hører. Dette skaper ingen trygg valp./hund
Ikke tren for lenge av gangen, bedre med små korte økter, og siden du har dachs er det like viktig at valpen ikke skjønner at det er trening, men ser på det som lek, da oppnår du best resultat.

 Det er mange av våre dachser som har fått sin første løpetid i denne perioden og fordi man leser bøker om at puberteten ikke starter før 8-10 mnd. så reagerer man ikke, vel slik er det ikke alltid. Min erfaring er da at de fleste dverg/kanin dachser får sin løpetid et sted mellom 6-9 mnd..

Dette er en kritisk fase. Dette er første og fremst pubertet fase nr 1. Hunden blir fysisk kjønnsmoden, og hormonene er i ubalanse. Det er nå den snille og greie valpen forandrer seg fra å være en "engel" til et "monster". Den vil ikke høre på det du sier, selv om den hørte før, den vil heller leke med jevnaldrende enn å leke med deg. Du merker at stressnivået øker i mange situasjoner og interessen for det motsatt kjønn kan være ganske plagsomt. En annen ting du også kan merke er at hunden plutselig blir redd for noen den vanligvis ikke har vært redd for før. som f. eks naboens søppelkasse. Det er denne tiden vi kaller før spøkelsesalderen. For ofte ser de spøkelser på høylyst dag. Alt kan være utrolig skummelt.

For all del ikke bli irritert på hunden, og ikke le av den,  det vil forverre situasjonen. Det vil gjøre valpen enda mer usikker og er en meget dårlig oppførsel av en leder.

Bruk tid på de tingen den er redd, og finn ut om det virkelig var noe å være redd. Husk å skryte masse når de går bort å undersøker , uansett om de da er 1 meter lange. Det er slik de lærer. 

Det er nå de begynner å teste grensene for alvor, men fortvil ikke, ikke gi opp, forsett treningen, for selv om det virker som den ikke hører etter osv., så får den det med seg, og plutselig løsner det og resultatet ser du når hunden er voksen.Mange av mine valpekjøpere sier de føler det er som å slå over en bryter rundt 24 mnd. Da kommer det tilbake det du trodde de ikke kunne lengre osv, forutsatt at du fortsetter trenging og bygger en solid grunnmur.

Blir du frustrert og fortvilet er jeg bare en telefon eller en e-post unna.

 

 

 Ca  1 5  mnd  +  

I denne perioden er de fleste hunder i balanse hormonelt sett, men allikevel er de inne i en slags pubertet nr 2. Det er her man kan begynne å se problematferden,  ( les artiklen om grunnmuren) 

Det er nå du vil se om huset ditt vakler eller om det står stødig. Dersom du har problem med din hund, ikke nøl med å ta kontakt med meg. 
Det er utrolig viktig at du tar tak i problemene, ikke lukk øynene, ikke finn på unnskyldninger på hvorfor det er slik, ikke gi opp!!
Da er nemlig kampen tapt og du blir en som følger isteden for en lederen.  Det er overhodet ikke alle hunder som håndterer å være ledere, få er født ledere, men dersom de ikke har en leder i sin flokk, vil instinkter deres gjøre at de automatisk tar over som leder. Dette kan bidra til at du får en leder som ikke egner seg til jobben. Dermed kan du får en redd, aggressiv hund fordi den har fått en oppgave som den i utgangspunktet aldri har bedt om å få. Det er ikke noe som er flaut ved å ringe, man prøver å løse ting sammen. Alltid til det beste for hunden.

bottom of page